Raalte


wapen van raalteEen gemeente in het hart van Salland, waar historische dorpen, landgoederen en boerderijen het beeld bepalen. Het dorp Raalte is het centrum van de gemeente met z'n gezellige en uitgebreide winkelcentrum en de vele evenementen die het hele jaar door worden georganiseerd. De dorpen Broekland, Heeten, Heino, Luttenberg, Laag-Zuthem, Nieuw-Heeten, Mariënheem en Lierderholthuis, met elk hun eigen charme, complementeren de gemeente Raalte

Historie

De gronden om dit huis hebben een rijke historie. De oudste vermelding dateert uit 1445 toen er een zekere Helmich ter Hofstede op de havezathe woonde. Het huis De Hofstede bleef adellijk bezit tot 1829. Uiteindelijk werd in 1879 de riddermatige havezathe De Hofstede bestaande uit een Heerenhuis met stalling en koetshuis in het openbaar geveild. 

De Hofstede

De Hofstede

De Hofstede was destijds een van de prachtigste bezittingen uit de omgeving van Raalte en was omgeven door tuinen, een park met een groot bos. De tuin was in Engelse stijl en een toenmalige eikenlaantje voerde naar een romantisch bruggetje over de gracht. Het geheel maakte een schilderachtige indruk, waarbij het huis verscholen lag tussen uitbundig groen. In het restant van het park staan verschillende soorten bijzondere loofbomen, waaronder een Japanse notenboom en een roodbladige beuk.

In 1921 werd naast de havezathe de landbouw-winterschool en dit huis gebouwd. De school en ons huis zijn in architectuur van de Amsterdamse school opgetrokken, allebei rietgedekt. De havezathe De Hofstede is begin jaren '60 gesloopt. De oude gracht is voor een deel gedempt. Alleen dit huis en de oude rode beuk bij de overgebleven gracht herinneren hier nog aan. Hieruit is tevens de naam voor ons huis ontstaan "Huys Beukenroode".